Mekatronik Programı

Mekatronik (N.Ö.- İ.Ö.)

Program Tanıtımı

Mekatronik bölümü, hassas ve zeki ürün tasarımında, talep ve sorunlara çözüm getirmek üzere, makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar bilim dallarının birleşimini ifade eden disiplinler arası bir daldır. Bu bölüm öğrencileri her türlü karmaşık tasarım gerektiren mekanik, elektrik, elektronik ve optik bileşenlerden oluşan, elektronik alet ve iletişim sistemlerinin tasarımını yapan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki ve fonksiyonlarını kuran ve geçerli fiziksel kurallar içinde test eden kişiler olarak mezun olacaklardır. Bölümümüzde 3+1 İşletmede Mesleki Eğitim Programı uygulanmaktadır. Mezunlarımız, çalışmalarını fabrika, atelye, veya iş yerlerinde genellikle kapalı alanlarda yürütürler. Yapılan iş rutin olmadığı için sürekli problem çözme ve tasarım yaparlar. Bu da mesleği hareketli ve zevkli kılar. Robot sistemlerinin kontrolü, programlanabilir kumanda sistemlerinin kurulumu ve bakımı, bilgisayar kontrollü makinelerin işletilmesi, bilgisayar ağları ile çalışma gibi işler ancak yüksek bir dikkat ve sistematik çalışmayı gerektirir.

Öğretim Elemanı Durumu (Derse Giren Öğretim Elemanları)

 

  • Dr. Öğr. Üyesi Zafer KAYA 
  • Dr. Öğr. Üyesi Ahmet ILICA 
  • Öğr.Gör. Dr. Kadir AYDIN
  • Öğr.Gör. Hasbi APAYDIN 

Öğrenciye Sağlanan Olanaklar

Meslek Yüksekokulumuz, ilçe merkezine 5 km mesafede 368.000 m2 taşınmaz üzerinde 14.000 m2 kapalı alanda kurulu olup, eğitim binası, idare binası, yemekhane, kafeterya, atölye, kütüphane, bilgisayar laboratuarları, elektrik-elektronik laboratuarları, uygulama seraları, açık ve kapalı spor salonları ile modern bir kampus alanında eğitim ve öğretimini sürdürmektedir.

Yatay ve Dikey Geçiş Olanakları

Yurtiçindeki üniversitelerde Mekatronik programı bulunan tüm meslek yüksekokullarına yatay geçiş yapılabilir.

Yurtiçindeki üniversitelere dikey geçişi sınavı ile Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Uçak Elektrik-Elektroniği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabilirler.

Mezuniyet ve İstihdam Koşulları

Mekatronik alanında eğitim alan meslek elemanları, kamu ve özel işletmelerde, makine, otomotiv, tekstil, savunma sanayi, plastik, tıp elektroniği, uçak, enerji, iletişim, petrokimya, sektörlerin de çalışabilir. Mekatronik ülkemizde gelişmekte olan bir sektördür. Bu nedenle endüstrinin geliştiği bölgelerde özellikle mesleki eğitim almış elamanların iş bulma imkânları daha fazladır. Mekatronik alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

Makine
Otomotiv
Tekstil
Savunma sanayi
Plastik
Tıp elektroniği
Uçak
Enerji
Petrokimya sektörlerin de çalışabilir.

 

2021 ve Öncesi Mekatronik Programı Ders Planı İçin Tıklayınız

2022 ve Sonrası Mekatronik programı Ders Planı İçin Tıklayınız

Mekatronik Programı Ders İçerikleri İçin Tıklayınız

Son Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2023, Çarşamba