Laboratuvar Teknolojisi Programı

PROGRAMIN TANITIMI:

Tarımsal üretim faaliyetlerinin tüm alanlarındaki yetiştirme-üretim konuları ile işleme, depolama ve nakliye sırasında karşılaşılan sorunların giderilmesi ile ilişkili tümüyle uygulamalı bir ara elemanı (ön lisans) yetiştirme eğitim alanıdır. Daha ayrıntılı olarak ifade edilirse tarımsal faaliyetin gerçekleştiği ortam olan toprağın analizi, sulama suyu özellikleri ve bu suların analizi başta olmak üzere üretim sırasında karşılaşılan tüm hastalık ve zararlıların teşhisi amacı ile bitki numunelerinin alınması, laboratuvar ortamında muhafaza edilmesi, analize hazırlanması ve analizleri yapabilme becerisine ulaşmış ara eleman (tekniker) yetiştirilmesi programın temel hedefidir. Ayrıca, içme sularının analizi, gıdalarda ve sağlıkla ilgili alanlardaki mikrobiyolojik analiz teknikleri ve biyokimyasal laboratuvar teknikleri de ders planında yer almışlardır. Bu arada, öğrencilerin bu laboratuvar araç ve gereçlerini rahatlıkla kullanabilme becerilerinin geliştirilmesi de hedeflenmektedir.

Global piyasa ekonomisinin temeli rekabet olduğuna göre, Türkiye tarımsal üretimde yakın gelecekte dünyada ilk 10’na girme vizyonuna sahip olarak gerçekleştirdiği tarımsal üretim ürünlerini dünya pazarlarında hiçbir pazarlanma riski ile karşılaşmadan pazarlamak istediğine göre, bu programın-mesleğin günümüzde daha fazla önem kazanacağı aşikardır. Bu anlamda sadece kamu değil, özel sektör kuruluşlarının da bu konuda yatırım yapma ve uygun bir pazar büyüklüğüne sahip her işletmenin benzer laboratuvarlar kurarak kaliteli ve ilgili yönetmeliklere uygun ürün her bir gıda işletmesinde de benzer nitelikte eleman gereksinimi ortaya çıkacağı açıktır. Ayrıca, tarımsal laboratuvar tekniklerinin öğretilmesi ve analizlerde kullanılacak alet ve cihazların tanıtılması ve laboratuvarda çalışma becerisinin kazandırılması hedeflenmektedir. Bu elemanlar ayrıca; toprak, su, bitki, gıda, yem analizleri ve bitki koruma teknikleri ile ilgili yöntem belirleyebilecek, uygulamalı analiz yapabilecek ve yapılan analizleri değerlendirebilecek ara eleman yetiştirilmesi de amaçlanmaktadır.

 

 

DERSE GİREN ÖĞRETİM ELEMANLARI:

Öğretim Elemanı

Anabilim Dalı

Görevlerinin Durumu

Doç. Dr. Rukiye AYRANCI

Kimya

Tam Zamanlı

Öğr. Gör. Recep ÜLKER

Kimya

Tam Zamanlı

Öğr. Gör. Yusuf ERDOĞAN

Tarımsal Yapılar ve Sulama Tam Zamanlı
 

 

ÖĞRENCİYE SAĞLANAN OLANAKLAR:

  • Barınma Olanakları

Kız ve Erkek öğrencilerimizin barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kampus alanı içerisinde kredi yurtlar kurumunun yaptırdığı 500 kız, ve Şehir merkezinde 180 Erkek Öğrencimizin barınabileceği toplam 680 kişilik bir yurt  2010- 2011 öğretim yılında faaliyete girmiştir. İlçemizde jeotermal enerji ile ısıtılan çok sayıda konut, öğrenci pansiyonu şeklinde uygun fiyatlarla ve şartlarla öğrencilere kiralanmaktadır. Dolayısıyla yurdumuzun dört bir yanından gelen öğrencilerimizin ilçemizde barınma sorunu yoktur.

 

DİKEY GEÇİŞ OLANAKLARI:

Program mezunları DGS (Dikey Geçiş Sınavı)ile YÖK ün öngördüğü lisans programlarına girip Lisans tamamlayacakları gibi isterlerse ÖSYM’nin yaptığı LYS sınavlarına da girerek, Üniversitelerin Ziraat, Gıda ve Su ürünleri Mühendisliklerini kazanmaları durumunda ön lisansta aldıkları derslerin ciddi bir kısmını muafiyette kullanarak daha kısa sürede ve daha başarılı olarak bitirebilirler.

 

MEZUNİYET VE İSTİHDAM KOŞULLARI:

 

Laboratuvar Teknolojisi programında okutulan derslerden başarılı olmak ve toplam 30 iş günü olan iş yeri uygulamalı eğitim stajlarını başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz Laboratuvar Teknikeri unvanı kazanmış olacaktır.

Laboratuvar Teknolojisi Programından mezun olan, Laboratuvar Teknikerleri

1-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı birimlerde;

2 –Özel tarımsal laboratuvarlarda (Toprak, bitki koruma-sağlığı, bitki besleme)

3-Gıda Laboratuvarları,

4- Kimya Laboratuvarları,

5 -Gıda Kalite Kontrol Müdürlüklerinde,

6-Toprak Mahsulleri Ofisinin ilgili birimlerinde,

7-Gümrük Müsteşarlığına bağlı laboratuvarlarda,

8- Çevre ve Su İşleri Bakanlığına bağlı kuruluşlarda,

9- Tarım Kredi Kooperatifleri

10-Üniversitelerin ilgili laboratuvarlarında,

11-Sağlık bakanlığına bağlı kuruluşlarda özellikle hastanelerde ( biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuvarları),

12-Özel sağlık kuruluşları,

13-Her türlü gıda, ilaç, tarımsal girdi üreten fabrikalar,

14-Atık ıslah eden özel veya resmi kurumlara ait laboratuvarlar çalışma alanıdır.

15-Ayrıca, kalite kontrolü süreç kontrolü ile tarımsal sigorta, danışmanlık ve yatırım alanları da çalışma alanıdır.

Laboratuvar Teknolojisi Programı Ders Planı İçin Tıklayınız

Laboratuvar Teknolojisi Programı Ders İçerikleri İçin Tıklayınız

Son Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2022, Çarşamba