Organik Tarım

Program Tanıtımı

2 yıllık ön lisans programı olarak eğitim-öğretim faaliyetinde bulunmaktadır. Bu programda sürdürülebilir bir tarım tekniği olan organik tarım eğitimi verilmektedir. Bu tarımsal üretim sisteminde bahçe bitkileri üretimi esas olmakla birlikte, tarla bitkileri hakkında ve örtü altı yetiştiriciliğine ait derslerde bulunmaktadır. Organik tarım toprak sağlığı, insan, çevre ve biyoçeşitliliğin korunması ve geliştirilmesini hedefleyen bir üretim şeklidir. 2005 yılında eğitim öğretime başlayan programda sadece 1.öğretim için (normal) öğrenci alınmaktadır. Mesleki dersler; ısıtmalı ve ısıtmasız örtü altı yapıları, meyve bahçesi ve toprak laboratuarındaki işlem ve uygulamalarla desteklenmektedir.

Öğretim Elemanı Durumu (Derse Giren Öğretim Elemanları)

Mesleki derslerin yürütülmesinde 3 kadrolu öğretim elemanı bulunmakta diğer, derslerin yürütülmesinde Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarından yararlanılmaktadır. Öğretim elemanlardan 2 tanesi doktora derecesine sahiptir.

Öğrenciye Sağlanan Olanaklar

Öğrencilerin barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçları için KYK’a bağlı son derece konforlu bir yurt binası hizmet vermektedir. Gelir durumlarına göre öğrencilerimizin büyük çoğunluğu kredi ve burs imkânlarına kavuşmakta ve uygun toplu taşıma olanaklarından yararlanmaktadırlar. Öğrencilerin büyük çoğunluğu Eynal Sera bölgesi stajları sırasında ücret de alabilmektedirler.

Yatay ve Dikey Geçiş Olanakları

Öğrencilerimiz, belirli koşulları ve başarı düzeyini tutturduklarında diğer üniversitelerdeki Organik Tarım programlarına yatay geçiş yapabilirler. Dikey geçiş ise merkezi sınav yolu ile ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Ziraat Fakültelerinin dikey geçiş sınavı ile kayıt yaptırılabilen bölümleri; Bahçe Bitkileri, Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Bitki Koruma, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümleri ÖSYM tarafından ilan edilmiş olarak 2012 DGS Kılavuzunda yer almaktadır.

Mezuniyet ve İstihdam Koşulları

Öğrencilerin mezuniyet unvanı ‘Organik Tarım Teknikeri’dir. Organik Tarım Teknikerleri;Organik tarım işletmelerinde,Kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarında, Örtü altı sebze ve süs bitkileri yetiştiriciliği yapılabilen firmalarda, Fide ve fidan üretim tesislerinde, Tohum üretim işletmelerinde, Topraksız tarım işletmelerinde istihdam olanaklarına sahiptir. Bu anlamda ayrıca, ,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, Üniversitelerde de geniş iş olanaklarına sahiptirler. Özellikle organik gıda işleyen işletmelerde de çalışma olanakları vardır.

ORGANİK TARIM PROGRAMI DERS PLANI İÇİN TIKLAYINIZ (pdf)
ORGANİK TARIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ (pdf)


 

Son Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2014, Çarşamba