Makina

Program Tanıtımı

Dumlupınar Üniversitesi Simav Meslek Yüksekokulu Teknik Programlar Bölümüne bağlı bir programdır. Makine programı uzun bir aradan sonra 2011 – 2012 öğretim yılında öğrenci almıştır. Programa ÖSYM tarafından yapılan ÖYS sınavı sonucu yapılan tercihlere göre seçilen öğrenciler yerleştirilmektedir. Programı tercih edenlerin büyük çoğunluğunu Teknik ve Endüstri Meslek Liselerinin Makine bölümü mezunları oluşturmaktadır. Makine Programında 2 yıl süreli (4 yarıyıl, her yarıyıl en az 14 hafta) eğitim-öğretim verilmektedir. Öğrenciler her eğitim öğretim yılı sonunda 15 iş günü Endüstriye Dayalı Eğitim (EDE) yapmaktadırlar. Bu programda verilen eğitim günümüz teknolojisine uygun, endüstrinin beklentilerine cevap verecek yeterlilik, esneklik ve çeşitliliğe sahiptir.

Endüstride üretimin uygulanması aşamasında tüm makinelerin verimli, yerinde ve etkin kullanımı büyük bir önem taşımaktadır. İmalat alanında, mühendislik bilimlerinde, makine tasarımı, makine bilimi ve makine elemanları alanında eğitim almış bilgisayar kullanabilen, sistem analizi ve tasarım bilgisine sahip yetişmiş ara elemana ihtiyaç vardır. Makine teknikeri ünvanına sahip olan mezunlarımız; geleneksel imalat yöntemleri, tasarım teknikleri, malzeme seçimi, bilgisayarlı tasarım ve üretim yöntemleri konusunda temel bilgi ve becerilere sahip olurlar.

Makine Programı bu sektöre yönelik eğitim veren bir Meslek Yüksekokulu Programı olarak mezunların ara eleman olarak iş bulmasında herhangi bir sorun yaşanmamasının yanı sıra, program amaçları doğrultusunda sektörün gelişmesine bir ivme de kazandıracaktır.

Öğretim Elemanı Durumu (Derse Giren Öğretim Elemanları)

  • Öğr. Gör. Zafer KAYA 
  • Okutman Esra YILMAZ

(Bunların dışında Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri de ihtiyaca göre derslere girmekte)

Öğrenciye Sağlanan Olanaklar

3 adet Bilgisayar laboratuarı, 1 adet Makine Atölyesi, 1 adet Makine laboratuarının yanı sıra Meslek Yüksekokulumuz, ilçe merkezine 5 km mesafede 368.000 m2 taşınmaz üzerinde 14.000 m2 kapalı alanda kurulu olup, eğitim binası, idare binası, yemekhane, kafeterya, atölye, kütüphane, uygulama seraları, açık ve kapalı spor salonları ile modern bir kampus alanında eğitim ve öğretimini sürdürmektedir. Ayrıca kampus alanı içerisinde Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait 500 öğrenci (250 Kız+250 Erkek) kapasiteli modern bir yurtta barınma imkanı da sağlanmaktadır.

Yatay ve Dikey Geçiş Olanakları

Türkiye’deki bütün Meslek Yüksekokullarının Makine ve Makine ve Makine Resim ve Konstrüksiyon programlarına yatay geçiş yapabilirler. Bunun yanında yine bütün üniversitelerin Makine Mühendisliği, İmalat Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yapabilirler.

Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, Fizik, Havacılık Elektrik ve Elektroniği, Meteoroloji Mühendisliği ve Uçak Elektrik Elektroniği bölümlerine Dikey Geçiş yapabilmektedirler.

Mezuniyet ve İstihdam Koşulları

Makine Programından mezun olan öğrenciler “Makine Teknikeri” unvanı almaktadırlar. Özel ve kamu kuruluşlarının İmalat sektöründe kazandığı bilgi ve becerileri kullanarak tekniker olarak görev alabilirler. Makine Teknikerleri için özel sektör ve kamu sektöründe ara eleman olarak oldukça geniş bir çalışma alanı bulunmaktadır. Küçük ve orta ölçekli Sanayilerde bu alanda nitelikli işgücü açığının kapatılması için önemli bir adımdır. Makine programından mezun olan öğrenciler kendi işyerlerini kurarak imkanları ölçüsünde yurt ekonomisine katkıda bulunabilirler.

MAKİNE PROGRAMI DERS PLANI İÇİN TIKLAYINIZ (pdf)
MAKİNE PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ (pdf)


 

Son Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2018, Perşembe